Voorwoord

“We work in shifts”, zei Ajit. En daarmee bedoelde hij dat hij na het eten terug kwam om nog eens een uur of vier in een kleine schoenenzaak te werken. Dat maakte de 16 uur vol. Als het druk was meer. Ze maakten er zolen voor sandalen.

Veel discussie over Griekenland. “Als we hen moeten helpen, moeten ze ook net zo hard werken als wij”, zei iemand tegen mij. Daar zat wat in, vond ik. En toen dacht ik aan Ajit. En die miljoenen anderen, die veel harder werken dan wij, maar daar bijna niets voor krijgen, omdat de economische macht (nog) bij ons ligt. Dan verdienen zij het zeker, dacht ik. Gaan we dan meer betalen voor die sandalen? Dat gaat waarschijnlijk alleen naar de fabriekseigenaren.

Ajit redt zich wel. Hij kon naar school, had daardoor keuzes, en werkt hard zodat zijn gezin te eten heeft. Toch werkt en woont hij in Dharavi in Mumbai, met drie miljoen mensen de grootste sloppenwijk in de wereld. Er is daar interessant genoeg geen werkloosheid. Maar wel veel schrijnende armoede, waar mensen vaak onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven.

Daarom doen we wat we doen. En helpen we hen die in onze snel draaiende economie uit de boot vallen. Ook steeds meer ondernemers en bestuurders beseffen dat je in de eigen onderneming veel kunt doen, maar veel ook niet. En wat je niet rechtstreeks kunt doen, je aan programma’s kan besteden die dat wel kunnen.

“Jullie brengen het zo dichtbij, maken het zo concreet”, zei een van die bestuurders. “En in onze wereld zouden niet zo veel kinderen onder dergelijke omstandigheden moeten opgroeien”. Dus steunt zijn bedrijf een project voor straatkinderen. En in dat bedrijf stond het programma waarin ze dat deden bij de werknemers op de tweede plaats waar het ging om motivatie om bij dat bedrijf te werken. Zo is goed doen ook weer gewoon goed ondernemerschap.

Net4kids helpt daar graag bij. Het team bestaat niet voor niets vooral uit mensen uit het bedrijfsleven die weten dat het niet alleen gaat om geven en ontvangen, maar om het leggen van de verbinding, en de motivatie die daaruit voortvloeit. Waardoor we samen ieder jaar weer meer kinderen kunnen helpen.

Loek van den Boog
Voorzitter

 

4 Comments

 1. Marc Molhuysen, DLA Piper says:

  Wat een fantastisch mooi jaarverslag. En erg goed dat het via de website zo eenvouding toegangelijk is voor een ieder die op zoek is naar meer informatie over Net4kids, de projecten en de besteding van middelen!

 2. Lianne Verhoeven says:

  Erg mooi en indrukwekkend om alle intiatieven en projecten zo bij elkaar te zien. Dan zie je duidelijk hoeveel goeds er wordt gedaan door Net4Kids. Wij als medewerkers van Xebia zijn echt trots om hieraan te kunnen bijdragen!

 3. Annelie Hendriks says:

  Wat een innovatieve manier om een jaar verslag te maken. Erg leuk gedaan. Voor mij de eerste prijs voor het beste jaarverslag van 2010. En Net4kids doet geweldig werk.

 4. Taco Ruiten says:

  Wat een fraai jaarverslag. Een hulporganisatie die echt 100% transparant is! Ook een zeer indrukwekkend voorwoord. Een voorwoord dat aanzet tot denken.
  Ik ben er trots op dat Valori een bijdrage mag leveren aan Net4kids!!

Leave a Reply